Wat is coeliakie?

Coeliakie (spreek uit als: seu-lia-kíe) is een intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit dat in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut voorkomt en dus kun je als je coeliakie hebt niet meer zomaar brood, koekjes en pizza eten. Helaas wordt het ook veel gebruikt als bindmiddel in andere voedingsmiddelen, dus als je coeliakie hebt moet je altijd goed de etiketten lezen. Gelukkig zijn er inmiddels flink wat speciale glutenvrije producten te krijgen, waardoor we op z’n tijd toch kunnen genieten van een koekje.

Wanneer iemand met coeliakie (per ongeluk) gluten binnenkrijgt ontstaat er een ontsteking in de dunne darm waardoor de darmen beschadigen. Als je lang gewoon gluten eten terwijl je er niet tegen kunt (bijvoorbeeld doordat je niet weet dat je coeliakie hebt) kun je vitaminetekorten ontwikkelen.

Gluten kunnen veel klachten geven bij mensen met coeliakie: van buikpijn, obstipatie en diarree tot hoofdpijn, vermoeidheid en een zwak gebit.

De diagnose wordt gesteld door middel van bloedonderzoek en een biopt van de dunne darm. Bij zo’n onderzoek wordt er een slangetje in de dunne darm gebracht waarmee hele kleine stukjes weefsel uit de dunne darm worden gehaald. Zo kunnen de artsen zien of er ontstekingen in de dunne darm zitten en of ze beschadigd zijn.

Denk je dat je coeliakie hebt? Ga dan eerst naar een arts voor bloedonderzoek en begin niet op eigen houtje met glutenvrij eten, anders kan de diagnose veel moeilijker gesteld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *