27 dec

Glutenvrije Oliebollen

 

regenboog

Oliebollen/krentebrood ala Vlearmoes

1 kg B mix schar
2  eieren
22 gr.  droge gist
2 eetl.  fiberhusk
1 lt.  warm/lauwe melk
1 eetl. broodaroma Lepoole(of een theetl zout)
1/2 lt spa rood
200 gr.  Rozijnen (optioneel en laten wellen)
200 gr. krenten (optioneel en laten wellen)
1 bakje gekleurde sukade (optioneel)
3 appels gesnipperd met 1 tl kaneel (optioneel en kaneel maakt de bollen bruiner)
1 eetl. bruine suiker (optioneel en maken de bollen bruiner)

De melk lauw maken (35 gr) en 1/2 in een mengkom
voeg nu ook de B mix samen met de gist en fiberhusk erbij.
Daarna de rest van melk en eieren goed mengen nu.
Voeg als laatste broodaroma/zout en water toe.
Nogmaals goed mengen
Dan kunnen de evt.  optionele ingrediënten erbij en nogmaals goed mengen (zwaar werkje)
daarna afdekken met folie of theedoek en 1 uur laten rijzen op
een warme plaats. (deze hoeveelheid in een 10 ltr. emmer)

De olie (zonnebloem) na een uur verwarmen op 180c
bak de oliebollen in 5 a 8 min gaar. (controleren op gaarheid)

Ik doe het in de pan met behulp van een ijsschep en lepel die nat staan in een beker om kleven te voorkomen

De hoeveelheid (10 liter) lijkt groot; dus kun je het recept halveren
of je maakt ook een bakblik vol en schuift die in de oven voor een heerlijk krentenbrood waarin je zelfs spijs kunt verwerken (kerststol)
met poedersuiker als topping na het bakken.

Kerststol.

Voor een kerststol net zo lang rijzen als voor oliebollen

Afbakken bij 180 graden (hete luchtoven) tot een uur lang (controleren op gaarheid met een prikker)

succes Theo

ps; ik bakte mijn kerststollen in blik en niet op de plaat
door het blik eerst deels te vullen en dan spijs rol in het midden, vervolgens de rest van het deeg erover (dit omdat je zo slecht kunt werken met het deeg)

Veel bak plezier en eet ze.

Ik heb ze al gebakken met Schar C  zie mijn Blog (klik)

GV Oliebollen                                         GV Oliebollen klaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *