14 dec

Gluten in het verdachtenbankje

In het Max magazine las ik met verbazing het verhaal over glutenvrij en niet glutenvrij.

2016-12-14-15-28-51

Het volgende staat er in vermeld:Steeds meer mensen geven aan klachten te hebben door het eten van gluten. Bij een opgeblazen gevoel, winderigheid en vermoeidheid wordt vaak vaak naar gluten gewezen. Maar is dit ook terecht? Om antwoord te krijgen op deze vraag ondervroegen onderzoekers van het VUmc een representatieve groep N. Nederlanders. Ruim 6 % gaf aan klachten te krijgen door het eten van gluten. De onderzoekers trekken dat echter in twijfel. De groep mensen gaf namelijk ook aan klachten te krijgen na het eten van kool, peulvruchten en ui. 35 % zegt minder klachten te hebben door het eten van speltbrood, terwijl hierin juist veel gluten zitten! Het is dus de vraag of klachten komen door het eten van gluten. Onderzoeker Gerd Bouma: “Dit onderzoek ondersteunt de theorie dat gluten niet noodzakelijk de oorzaak hoeven te zijn bij deze mensen”

Ik vraag me af of deze meneer Bouma ook mensen met coeliakie heeft onderzocht of dit alleen maar bij een groep mensen die voor de grap glutenvrij gaan eten omdat het een hype is en zogenaamd gezond. 

Ik heb zelf coeliakie en weet dat ik niet tegen spelt brood kan, voel me ook enorm aangesproken over deze uitspraak. Wat zeggen mijn mede coeliakie mensen hier over? Ben heel erg benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *